04-10-12

Verkiezingen Antwerpen: Nieuwe Sp.a-ellende ?

sp_logo.gif

'De sp.a heeft nog niet alle ellende gehad'


11.2.2009 - Gisteravond was zaal Trix in Borgerhout het toneel van Visie ’09, een roadshow waarmee de partij alle provincies bezoekt om haar boegbeelden voor de Vlaamse verkiezingen voor te stellen en op zoek te gaan naar haar “sociaal- economisch programma van morgen”.

Zeven sp.a’ers staan centraal in de roadshow: Caroline Gennez, Kathleen Van Brempt, Pascal Smet, John Crombez, Bruno Tobback, Peter Vanvelthoven en Freya Van den Bossche. Dat zijn dus de “sp.a’ers van morgen”. Meteen wordt ook bevestigd dat niet Patrick Janssens maar voorzitter Gennez bij de komende Vlaamse verkiezingen het Antwerpse boegbeeld wordt.

De sp.a probeert uit het dal te klimmen na alle beschadigende verwikkelingen rond Bert Anciaux, de partijnaam en de sombere score van 13,4 procent in een recente peiling. De partij lijkt ook te streven naar een nieuwe termijn in de Vlaamse regering. Dat blijkt onder meer uit het feit dat Frank Vandenbroucke bedankt heeft voor de koppositie op de Europese lijst, omdat hij zijn werk als minister wil voortzetten.

Toch heeft de sp.a nog niet alle ellende achter de rug. In Knack van vandaag vertelt Peter Mertens, voorzitter van de Partij van de Arbeid, dat hij aan de linkerzijde van de sp.a heeft voorgesteld om in kartel naar de verkiezingen te gaan. Erik De Bruyn, de Antwerpse kopman van SP.A Rood, gaat daar voorlopig niet op in. Hij wil nog één keer proberen om de sp.a een ruk naar links te laten maken. Maar als De Bruyn geen “zichtbare” plaats op de lijst krijgt en de sp.a zwak scoort bij de verkiezingen, dan zou dat wel eens kunnen leiden tot een breuk binnen de partij.

Op hoeveel steun De Bruyn in zo’n scenario zou kunnen rekenen, is onduidelijk. Bij de basis in Antwerpen en zelfs binnen de fractie in de gemeenteraad heerst in elk geval bij sommigen heel wat ongenoegen over de huidige gang van zaken en heimwee naar de tijd van de echte socialisten, voordat die aan de top werden vervangen door meer gematigde sociaaldemocraten.

Voorzitter Caroline Gennez is momenteel niet te benijden. Na de dramatische federale verkiezingen van 2007 had zij de moed om de teugels in handen te nemen. Twee jaar later moet ze in zeer moeilijke omstandigheden met haar partij naar cruciale Vlaamse verkiezingen. Als lijsttrekker in de grootste provincie staat ze vooraan in de vuurlijn en legt ze ook haar positie als voorzitter in de weegschaal.

door Lex MOOLENAAR

http://www.gva.be/opinie/standpunt-antwerpen/extern-de-sp...

De commentaren zijn gesloten.