10-11-12

Repressie: nultolerantie in Antwerpen

nultolerantie-op-groenplaats.jpgDe zogenoemde nultolerantie wordt meer en meer gebruikt om bepaalde sociale groepen uit te sluiten. Als er overlast is, dan kan die worden aangepakt maar dat mag niet zover gaan dat iederéén die geen student blijkt te zijn en die een blik bier vastheeft, kan opgepakt en 12 uur vastgehouden worden.

---

 

Politiebewaking, dagelijkse identiteitscontroles en arrestaties: Antwerpen voert de strijd tegen de overlast op de Groenplaats op. 

Door het alcoholverbod op het De Coninckplein en het Astridplein verhuisden de habitués van Antwerpen-Noord naar de Groenplaats. Met als resultaat dat het aantal pleinhangers verdubbelde en er soortgelijke problemen opdoken.

Dus greep de politie in met sporadische acties. "Maar de rondhangers blijven problemen veroorzaken. Dus hebben we beslist de acties op te voeren. En dat blijven we doen tot het plein opgekuist is", aldus Veerle De Vries van de Antwerpse politie.

Concreet: de politie surveilleert permanent op het plein en voert dagelijks controles uit. Wie tot de probleemgroep behoort, krijgt een controle op identiteit en overlast. Wie vuil achterlaat of lawaai maakt, krijgt een GAS-boete. Wie een blik bier vastheeft of zich verbaal verweert, wordt opgepakt en 12 uur vastgehouden.

"Dit is pure discriminatie. Studenten mogen hier volop drinken en lawaai maken en wij worden opgepakt", reageert Benny, ex-dakloze en regelmatige pleinbezoeker.

GDEW

Foto JVDP

http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/antwerpen/nultolerantie-op-groenplaats.aspx

14:59 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, België, repressie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.