26-11-12

Boze boeren houden aktie in Brussel

26.11.12.Betoging.Brussel.melkboerenlux.jpgBrussel, 26 november 2012

Om en bij de 800 tractoren zijn vandaag Brussel binnengereden. Een grote groep verzamelde op het Luxembrugplein, bij het Europees parlement. Daar is 15.000 liter melk geloosd. 

De ontevreden melkveehouders overgoten ook de politiemacht met melk. De ordetroepen antwoordden met traangas en matrak. Enkele banden werden in brand gestoken.

Volgens de boeren ligt de melkprijs onder de kostprijs, waardoor hun boerderijen in hun voortbestaan worden bedreigd.

De boeren willen dat de melkprijzen worden gereguleerd zodat ze minder afhankelijk worden van de markt. Ze zijn uit op een prijsverhoging van 25 procent.

Ze vinden ook dat de Europese landbouwpolitiek vooral gericht is op steun voor de industriële voedselproductie, een vorm van landbouw die het voortbestaan van boeren wereldwijd in gevaar brengt, zowel in het Noorden als in het Zuiden. Er zijn steeds minder boeren, het platteland ontvolkt, het GLB veroorzaakt voedsel-onzekerheid en grote bergen afval. Dit type landbouw steunt heel sterk op geïmporteerde soja als basis voor veevoer, op fossiele en schaarse grondstoffen.

Volgens het organiserende European Milk Board Office zakten meer dan 2.000 melkproducenten uit vijftien Europese landen af naar Brussel. 800 tractoren zorgen op verschillende plaatsen voor verkeershinder.

20:17 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, boze boeren aktie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.