22-03-13

Minister Milquet en Premier Di Rupo: 'menselijk vertrouwen'

Milquet.Di.Rupo.jpg

ARCHIEF

17.10.12

Het is open oorlog tussen PS en cdH. Di Rupo werd gisteren in cdH-kringen zelfs afgeschilderd als een 'zwak figuur'. De toenadering tussen cdH en MR lijkt het startpunt te worden van een fundamentele verandering in het Franstalige politieke landschap.

"Er is geen verband tussen de lokale en de federale verkiezingen." Dat verklaarde premier Elio Di Rupo (PS) zondagavond in een eerste reactie op de ongemeen scherpe overwinningstoespraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever. 48 uur later blijkt de realiteit er helemaal anders uit te zien.

Allereerst zijn er de wissels in zijn ploeg. Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) en Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne verlaten de regering. Dat gebeurt uiterlijk begin volgend jaar en zal gepaard gaan met extra verschuivingen. Zo stapt Charles Picqué (PS) meer dan waarschijnlijk op als Brussels minister-president. Vicepremier Laurette Onkelinx staat met stip genoteerd om hem op te volgen.

Problematischer voor de premier is de breuk met cdH-vicepremier Joëlle Milquet. Wat begon als een puur lokaal probleem, is stilaan grote proporties aan het krijgen. Di Rupo en Milquet functioneerden jarenlang als een tandem. Dankzij de as PS-cdH waren de Franstalige socialisten op alle beleidsniveaus incontournable.

Nu de PS Milquet in Brussel-stad heeft laten vallen, is er duidelijk iets gebroken. Bij het cdH wordt furieus gereageerd. "Dit gaat verder dan politiek. Het gaat om menselijk vertrouwen", klinkt het. Di Rupo wordt er zelfs als een "zwak figuur" afgeschilderd.

De gespannen verhoudingen zullen zeker wegen op het regeringswerk. De federale ploeg staat opnieuw voor een zware opdracht. Voor het einde van het jaar moet 811 miljoen gevonden worden om het gat in de begroting dicht te rijden. Voor 2013 moet naar schatting tussen de 3 en 4 miljard worden gevonden. De kans dat Milquet de meest constructieve partner rond de tafel wordt, is klein.

De cdH-vicepremier en haar voorzitter Benoît Lutgen hebben de handen in elkaar geslagen met de MR-top. "Het is iets waar wij sinds 2004 op wachten", stelt een MR-boegbeeld. In een hele resem Brusselse gemeenten gaan MR en cdH samen besturen. Bekendste slachtoffer van die nieuwe strategie is Philippe Moureaux. Het PS-zwaargewicht verliest na twintig jaar de sjerp in Sint-Jans-Molenbeek. Hij wordt vervangen de Françoise Schepmans (MR), die een coalitie met cdH en Ecolo gaat leiden.

"De verovering van het burgemeesterschap in Molenbeek is een stap in de richting van een MR-leadership in Brussel in 2014", liet MR-voorzitter Charles Michel gisteren weten. Reynders, die eerder dit jaar naar de Brusselse gemeente Ukkel verhuisde, is alvast ook kandidaat om minister-president te worden.

De nieuwe entente blijft echter niet beperkt tot de hoofdstad. Ook in Wallonië worden, waar mogelijk, MR-cdH-coalities zonder de PS gesmeed. Gisteren nog in het Verviers van cdH-staatssecretaris Melchior Wathelet. Of zoals verschillende Franstalige kopstukken benadrukten: dit is het startpunt voor een fundamentele verandering in Franstalig België.

Steven Samyn en Martin Buxant 

http://www.demorgen.be/dm/nl/3625/Verkiezingen-2012/article/detail/1518621/2012/10/17/Huwelijk-tussen-Milquet-en-Di-Rupo-loopt-op-de-klippen.dhtml

De commentaren zijn gesloten.