09-04-13

Dimitri Bontinck naar Syrië om zijn zoon te gaan halen

Syrië.vader-bontinck2.jpg

9 april 2013

Dimitri Bontinck, de vader van Jejoen uit Antwerpen, is te weten gekomen waar zijn zoon verblijft.

Bontinck trekt op dit moment samen met de Nederlandse journaliste Joanie de Rijke en een Mexicaanse persfotograaf door het woeste Syrische landschap, op zoek naar zijn zoon Jejoen. Die trok enkele weken geleden naar Syrië om te gaan strijden tegen het regime van president Assad, maar de jongen liet ondertussen weten dat hij terug naar huis wil. "Het probleem is dat Jejoen niet weg mag van de organisatie waar hij bij aangesloten is", zei zijn vader toen. De man, zelf reserveofficier bij het Belgisch leger, besloot zijn zoon dan maar zelf te gaan halen.

Bontinck en Joanie de Rijke zochten via een tussenpersoon contact met Jejoen en hebben nu de bevestiging gekregen dat de jongen inderdaad zit op de plek die ze dachten. Ze hopen er vandaag/dinsdag al heen te kunnen gaan. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Details over de plaats waar Jejoen zich zou bevinden, kunnen ze niet geven uit vrees voor hun veiligheid en die van Jejoen. Zondag verbleven ze in de omgeving van de noordelijke stad Aleppo.

http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1364565/vader-weet-waar-jejoen-is-in-syrie.aspx

===

9 april 2013

Buitenlandse Zaken waarschuwt vader Bontinck opnieuw

Buitenlandse Zaken herhaalt dinsdag een aantal waarschuwingen naar aanleiding van de reis van Dimitri Bontinck naar Syrië om zijn zoon Jejoen op te sporen. De federale overheidsdienst heeft alle begrip voor het initiatief van de vader, maar wijst erop dat de toestand in het land zeer gevaarlijk is, zoals Buitenlandse Zaken reeds zegt sinds het begin van de crisis in Syrië.

België heeft voor de hulp aan landgenoten in Syrië geen professioneel consulair netwerk in het land en beschikt nauwelijks nog over een netwerk van ereconsuls. Buitenlandse Zaken heeft onder bepaalde voorwaarden wel nog enige manoeuvreerruimte aan de grens met Syrië.

Daarvoor is het evenwel nodig dat de betrokkenen of hun familie, die beroep willen doen op Buitenlandse Zaken, dat ook laten weten. "We kunnen niet tussenkomen zonder vraag of informatie van de betrokkenen en/of hun familie", aldus nog de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Belga

http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1364855/buitenlandse-zaken-waarschuwt-vader-bontinck-opnieuw.aspx

===

7 april 2013

Vader Belgische Syriëstrijder: 'Als ik zoon vind, moet België ons repatriëren'

Dimitri Bontinck trok naar Syrië om er zijn zoon te gaan halen. Die zou zich bij fundamentalistische rebellen aangesloten hebben. 'We moeten realistisch zijn: de kans op slagen is klein'
Dimitri Bontinck is in Syrië om er zijn zoon Jejoen (18) te gaan zoeken. Die jongen wordt in een trainingskamp opgeleid om mee te vechten tegen het leger van dictator Bashar Al-Assad die al twee jaar een gruwelijke oorlog uitvecht tegen de rebellen die van hem afwillen. Jejoen is een van de naar schatting 200 Belgen die in Syrië de wapens opgenomen hebben - meestal bij de fundamentalistische fracties van de opstandelingen. Bontinck zou op zaterdag 6 april op het punt gestaan hebben om Syrië binnen te gaan vanuit Turkije, vergezeld van een Mexicaanse fotograaf en een Nederlandse journaliste.

Antwerpenaar Dimitri Bontinck is zijn zoon Jejoen achterna gereisd naar Syrië, zo schrijft Het Nieuwsblad, in de hoop hem te kunnen terugbrengen naar België alvorens hij sneuvelt in het conflict dat de afgelopen twee jaar al aan zo'n 70.000 mensen het leven zou gekost hebben. De jongen, die zich pas enkele maanden geleden bekeerde tot de islam, zou in een telefoontje met een vriendin gezegd hebben naar huis te willen komen. Hij zou dat ook al tegen zijn vader gezegd hebben.

"Enerzijds staan we sterk en hebben we hoop," zei de vader aan de VRT. "Anderzijds moeten we realistisch zijn, en dat zijn we ook: de kans op slagen is klein."

Als de man zijn zoon vindt, dan hoopt hij op de steun van België: "Als ik Jejoen vind, is het de taak van België om ons met een C-130 te repatriëren." Buntinck zei eerder al dat hij van mening is dat België niet voldoende doet om zijn zoon uit Syrië weg te halen.

Bontinck wou om veiligheidsredenen niet zeggen wanneer hij Syrië zou binnengaan, en wat zijn eindbestemming is. "Ik kan bevestigen dat meneer Bontinck vertrokken is naar Syrië", aldus zijn advocaat Kris Luyckx bij het vertrek van Bontinck. "Ik kan niet ingaan op specifieke details waar hij verblijft. Maar het is wel zijn bedoeling om zijn zoon niet alleen te zoeken, maar ook terug te halen."

Luyckx zegt dat vader Bontinck de indruk heeft dat er weinig steun is vanuit België. "We kunnen natuurlijk niet verwachten dat België een leger zal sturen, maar hij heeft toch zijn vaderhart gevolgd en gaat zijn zoon halen."

Simon Demeulemeester - Bron: Het Nieuwsblad - Belga

http://www.knack.be/nieuws/belgie/vader-belgische-syriestrijder-als-ik-zoon-vind-moet-belgie-ons-repatrieren/article-4000275463251.htm

De commentaren zijn gesloten.