19-04-13

Zelfs kleinste misdrijf moét bestraft worden

Di.Rupo.zelfs.de.kleinste.overtreding.jpg“Zelfs kleinste misdrijf moét bestraft worden”

16.06.2012

PREMIER NOEMT VEILIGHEID ‘TOPPRIORITEIT’ OP MEETING MET 15 BURGEMEESTERS

Premier Di Rupo wil dat er een einde komt aan het gevoel van straffeloosheid dat bij een groot deel van de bevolking leeft. Hij neemt “uit persoonlijke overtuiging” de leiding van het veiligheidsbeleid in handen. “Een misstap mag niet zonder gevolgen blijven. Zelfs het kleinste misdrijf moet gestraft worden”, zei de premier gisteren bij de start van het allereerste veiligheidsoverleg met de burgemeesters van de 15 grootste steden van het land.

Omringd door zijn twee veiligheidsministers, Annemie Turtelboom (Justitie) en Joëlle Milquet (Binnenland), luisterde Elio Di Rupo drie uur lang naar wat de burgemeesters te zeggen hadden. Die waren gelukkig dat ze op het hoogste niveau gehoord werden – maar ze willen nu ook dat de premier de daad bij het woord voert. Di Rupo heeft een verwachtingspatroon geschapen en de burgemeesters willen dat dit niet zonder resultaat blijft.

Tasje gestolen

Meer agenten, snellere rekrutering, betere strafuitvoering, snellere justitie, uitbreiding van de gemeentelijke administratieve sancties: dat waren de wensen van alle burgemeesters – Vlaamse, Waalse, Brusselse, allemaal gelijk, van Patrick Janssens over Louis Tobback tot Bart Somers. Di Rupo luisterde en noteerde ieder punt, met kleurtjes, rood, blauw, geel, systematisch zoals hij is. De eerste minister was vroeger zelf burgervader en kent de problematiek dan ook goed. Hij wil niet lichtvaardig heen gaan over zelfs het kleinste misdrijf. “Een tasje stelen wordt niet als een zwaar misdrijf beschouwd, maar het kan voor het slachtoffer wel heel traumatisch zijn. We moeten ook kleine overtredingen en misdrijven bestraffen. Iedere straf moet ook een gevolg krijgen. Dat kan in de gevangenis, maar ook via het systeem van enkelbanden of met werkstraffen. Maar een straf moet altijd voelbaar zijn”, zei de premier in een gesprek met de krant Metro. Zijn remedies: een combinatie van preventie en repressie. Di Rupo: “Die twee gaan hand in hand. Met degelijk onderwijs, een fatsoenlijk inkomen en goede gezondheidszorg kun je 80% van de problemen voorkomen. Maar tegelijk moeten misdrijven repressief aangepakt worden. Meer agenten op straat, minder achter hun bureau om rapporten te schrijven, wijkagenten, stadswachten, genoeg magistraten. Het is voor mij een topprioriteit.” De burgemeesters kwamen met een goed gevoel uit het overleg. “Ik heb het gevoel dat iedereen op één lijn zit”, zei Mechels burgemeester Bart Somers. “Er moet een einde komen aan de straffeloosheid. Het is onaanvaardbaar dat celstraffen onder de drie jaar niet worden uitgevoerd.”

Daniël Termont, burgemeester van Gent, vond naar eigen zeggen een luisterend oor bij de drie ministers. “Ik heb hen duidelijk gemaakt dat de administratieve last bij de politie omlaag moet”, zei hij. “Een agent steekt nu 70% van zijn tijd in papierwerk. Dat moet ophouden. Een agent dient politiewerk te verrichten.” Ook de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens bracht de politie ter sprake. “Er moeten meer agenten worden gerekruteerd. Geld is het probleem niet, wij zullen wel betalen, maar het federale niveau moet zorgen voor de rekrutering. Er moeten meer plaatsen komen in de politiescholen.”

Ontmijnen

Elio Di Rupo gaat ook pal achter zijn justitieminister staan. Hij steunt Annemie Turtelboom volledig voor haar aanpak van Fouad Belkacem en Shariah4Belgium. “Minister Turtelboom moest de bevolking geruststellen en het onveiligheidsgevoel wegnemen. Ze heeft dat goed gedaan, in eer en geweten”, zei de premier. “Ze ontmijnde zo een extreem gespannen situatie.” Het eerste overleg van burgemeesters en regering krijgt zeker een vervolg. Over zes maanden komen ze opnieuw bijeen. “Of sneller, als het nodig is”, zei de premier.

ZIJ ZATEN MEE AAN TAFEL

1. Patrick Janssens (sp.a) Antwerpen (509.000 inwoners) 2. Daniël Termont (sp.a) Gent (249.000 inwoners) 3. Eric Massin (PS) Charleroi (205.000 inwoners) 4. Willy Demeyer (PS) Luik (198.000 inwoners) 5. Freddy Thielemans (PS) Brussel-stad (168.000 inwoners) 6. Bernard Clerfayt (FDF) Schaarbeek (130.000 inwoners) 7. Patrick Moenaert (CD&V) Brugge (118.000 inwoners) 8. Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) Anderlecht (113.000 inwoners) 9. Maxime Prévot (cdH) Namen (111.000 inwoners) 10. Louis Tobback (sp.a) Leuven (98.000 inwoners) 11. Philippe Moureaux (PS) Molenbeek (95.000 inwoners) 12. Marc Barvais (PS) Bergen (93.000 inwoners) 13. Willy Decourty (PS) Elsene (84.000 inwoners) 14. Bart Somers (Open Vld) Mechelen (83.000 inwoners) 15. Ilse Uyttersprot (CD&V) Aalst (82.000 inwoners)

Di Rupo wil niets onbestraft laten (De Standaard 16.6.2012)
Veiligheidsoverleg met 15 burgemeesters
‘We kampen in alle steden met dezelfde problemen’
Het veiligheidsoverleg tussen de premier en de belangrijkste burgemeesters leverde geen concrete engagementen op.

Premier Elio Di Rupo (PS) pleegde gisteren veiligheidsoverleg met de burgemeesters van ‘s lands grootste steden. Het is de bedoeling voortaan tweemaal per jaar zo’n rondetafelgesprek te houden. De premier wil een einde maken aan het gevoel van straffeloosheid. ‘Zelfs de kleinste overtreding moet worden bestraft. Dat kan ook met een enkelband of met huisarrest, maar de straf moet in ieder geval voelbaar zijn. Een handtas stelen, lijkt niet zo heel erg, maar kan voor het slachtoffer erg traumatiserend zijn’, zei Di Rupo gisteren nog in een interview met Metro.

Pijplijn
De bijeenkomst met de burgemeesters duurde dik drie uur. ‘Het was zeer nuttig, we blijken in onze steden allemaal met dezelfde problemen te kampen. Maar nieuwe dingen heb ik niet gehoord’, zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A). ‘De federale regering heeft nog een aantal dingen in de pijplijn zitten.’ Vooral de vele administratieve taken die agenten moeten uitvoeren, zitten Termont dwars. ‘De hele rompslomp die boetes met zich meebrengen, moeten we in handen van incassobureaus en gerechtsdeurwaarders geven. Dan kunnen agenten opnieuw de straat op.’ Het idee om militairen in te zetten om politietaken over te nemen, verhitte deze week stevig de gemoederen. De MR plaatste het opnieuw op de agenda, waarop minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) het afknalde. De Franstalige liberalen verwijten Milquet dat ze al maanden niets doet aan het veiligheidsprobleem. ‘Ik heb in februari twaalf miljoen extra gevraagd om agenten aan te werven en toen was het uitgerekend de MR die alles blokkeerde’, reageert Milquet gepikeerd. Ze wil met minister van Defensie De Crem (CD&V) overleggen over een korps met specifiek opgeleide militairen en agenten om internationale instellingen en ambassades te bewaken. Di Rupo bestempelde de MR-communicatie als ‘politieke recuperatie’.

http://www.danieltermont.be/16062012hln.htm

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1874181073/Turnhout+spreekt+schande+over+rijkeluiskindjes+na+mishandeling+op+Vestdijk+Eindhoven.aspx

31.3.2013 – Turnhoutse relschoppers worden niet uitgeleverd aan Nederland:
http://werkgroep-morkhoven.skynetblogs.be/archive/2013/03/31/turnhoutse-relschoppers-worden-niet-uitgeleverd-aan-nederlan.html

17.4.2013 - 'Regering Di Rupo bindt de strijd aan tegen jeugdbendes':
http://werkgroep-morkhoven.skynetblogs.be/archive/2013/04/17/regering-di-rupo-bindt-de-strijd-aan-tegen-jongerenbendes.html

14.3.2013 - Waarom is het nationaal veiligheidsplan belangrijk voor uw veiligheid?:
http://werkgroep-morkhoven.skynetblogs.be/archive/2013/03/14/waarom-is-het-nationaal-veiligheidsplan-belangrijk-voor-uw-v.html

De commentaren zijn gesloten.