22-04-13

Premier Di Rupo houdt zijn beloftes niet: Hongerstakers VUB

Di Rupo belofte honger8.jpg

Premier Di Rupo (P.S.) is een man die zijn politieke beloftes niet houdt.

Hij vertelt ook zaken die niet waar blijken te zijn.

=====

De hongerstakers aan de VUB

27 maart 2012

Fotoreportage van de hongerstakers aan de VUB

23 mannen. De meesten zijn tussen 20 en 30 jaar oud. Overlevend op mierzoete thee of koffie en zout water. Hopend op een toekomst. Jamal, één van de hongerstakers, naaide zijn mond dicht en overleeft enkel nog op water. Hoe lang nog?

Al 72 dagen zijn 23 sans-papiers in hongerstaking in een verlaten gebouw aan de VUB. Vóór het gebouw passeren dagelijks honderden studenten op weg van hun kot naar de lessen. En ook duizenden auto’s die op de Triomflaan de eerste meters richting Brusselse Ring rijden. Voor al deze mensen gaat het leven voort.

Niet voor de hongerstakers. Hun leven is al maanden stilgevallen. Hun leven durven ze niet langer een leven te noemen. Vandaar ook dat ze in hongerstaking zijn. Ze willen ons laten zien dat ze bestaan, dat ze leven.

http://www.dewereldmorgen.be/foto/2012/03/27/fotoreportage-van-de-hongerstakers-aan-de-vub

-------

11 april 2012

Sympathisanten hongerstakers proberen PS wakker te schudden

In de hoop hier legaal te kunnen verblijven zijn 23 mensen zonder papieren al 89 dagen in hongerstaking.

Onder leiding van het studentencollectief sans-papiers VUB trok een 60-tal mensen woensdag naar het hoofdkantoor van de PS. “We willen minister Di Rupo spreken”, zegt Neal Michiels, één van de studenten.

De optocht startte aan het kabinet van staatssecretaris Maggie De Block. Staatssecretaris De Block is namelijk verantwoordelijk voor het asiel- en migratiebeleid en heeft de bevoegdheid om deze mensen te regulariseren. “Maar het kabinet van de De Block weigert een oplossing voor deze noodsituatie te zoeken”, zegt Neal Michiels, één van de studenten die de optocht organiseert. “Dus trekken we naar de premier.”

Volgens het studentencollectief is namelijk de volledige regering verantwoordelijk. Ze roepen minister Di Rupo dan ook op om de situatie zo snel mogelijk binnen zijn regering te bespreken en met een oplossing op de proppen te komen. Spoedig, want het gaat allesbehalve goed met de 23 jonge hongerstakers. “Ze zijn graatmager en kunnen nauwelijks nog rechtop staan”, zegt Rita Vanobberghen, die als arts de hongerstakers begeleidt. “Door de hongerstaking zijn ze amper nog bestand tegen infecties en ziekten. Maar ondanks alles gaan ze door.”

Drie van de 23 hongerstakers zijn de voorbije dagen in het ziekenhuis geweest voor onderzoek. Eén van hen moest daar ook de nacht doorbrengen wegens hart- en leverklachten. “De macht om een einde te brengen aan deze strijd om waardigheid is er wel degelijk”, zegt Neal Michiels. “Waarom gebeurt er dan niets? We gaan ze toch niet laten sterven?”

Omdat het kabinet van Di Rupo in de neutrale zone ligt, was het onmogelijk daar te protesteren. Om die reden werd gekozen voor het hoofdkwartier van de PS. Na een half uurtje praten, kwamen de vijf afgevaardigden terug naar buiten. “We werden ontvangen door medewerkers van de partij en dus niet door iemand van de regering”, zegt Neal Michiels. “Toen de PS onze twee weken geleden ontving, was dit ook al het geval. Ook dit keer werd het een zeer algemeen gesprek zonder beloftes of garanties.”

Bestaat het risico dat de actie een stille dood sterft en dat het uiteindelijk allemaal tot niks heeft geleid? Rita Vanobberghen denkt alvast van niet. “De actie zal in ieder geval niet voor niks geweest zijn. Er wordt namelijk over gepraat, en politieke partijen moeten een positie innemen.” Aan een stopzetting van de hongerstaking wordt alvast niet gedacht. En ook de steun van de studenten blijft. “Denk maar niet dat we gaan opgeven”, zegt Neal Michiels, “de strijd gaat verder.”

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/04/11/sympathisanten-hongerstakers-proberen-ps-wakker-te-schudden

-------

13 april 2012

“Di Rupo moet beloftes nakomen” Sympathisanten bezetten PS-gebouw

BRUSSEL – Op vrijdag 13 april drongen sympathisanten van de hongerstakers aan de VUB het hoofdkwartier van de PS binnen. De groep eiste dat premier Elio Di Rupo zijn beloftes nakomt en een oplossing voor de hongerstakers zoekt. 8 sympathisanten werden tijdens de actie opgepakt door de politie.

Het studentencollectief sans-papiers van de VUB, dat het Brusselse hoofdkwartier van de PS bezette, pikt het niet dat premier Di Rupo (PS) niet meer praat over de vooruitzichten van de hongerstakers. Nochtans liet de premier bij het begin van de hongerstaking weten dat hij de hongerstakers, die nu al 91 dagen niet eten, steunde. Hij beloofde toen in een brief dat hij zou zoeken naar een oplossing.

De bezetters eisten een ontmoeting met de premier om over de situatie van de hongerstakers te praten. Maar in plaats daarvan werd het bezette balkon door de politie ontruimd. Acht actievoerders werden gearresteerd en afgevoerd.

Eerder deze week stapten de actievoerders naar het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD) en naar het kabinet van premier Di Rupo.

De arts die de hongerstakers begeleidt, Rita Vanobberghen, zei toen dat de hongerstakers graatmager en verzwakt waren. Een andere actievoerder liet al weten dat de acties gewoon zullen doorgaan tot er een oplossing komt en ze een afspraak hebben met het kabinet-Di Rupo.

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/04/13/di-rupo-moet-beloftes-nakomen-sympathisanten-bezetten-ps-gebouw

=====

'De veiligheid van alle burgers is een absolute prioriteit van de regering' (Elio Di Rupo)

Minister Milquet: Veiligheid en Terreur:

http://werkgroep-morkhoven.skynetblogs.be/archive/2013/04/21/minister-milquet.html

Di Rupo: 'de veiligheid van alle burgers is een absolute prioriteit':

http://werkgroep-morkhoven.skynetblogs.be/archive/2013/04/20/di-rupo-de-veiligheid-van-alle-burgers-is-een-absolute-prior.html

Premier Di Rupo en zijn politieke beloftes:

http://belgianjustice.wordpress.com/2013/04/22/premier-di-rupo-en-zijn-politieke-beloftes/

De commentaren zijn gesloten.