23-04-13

Anti-terreurmaatregelen gevaarlijker dan terroristen

terrorism.police anti-terroriste.jpg

“Anti-terreurmaatregelen gevaarlijker dan terroristen”

4-4-2012

In de Verenigde Staten sterven er meer mensen door anti-terreurmaatregelen dan door terroristen, het is dan ook de hoogste tijd om veel van dit soort maatregelen af te schaffen. Daarvoor pleit beveiligingsgoeroe Bruce Schneier in een vernietigend stuk over de anti-terreurmaatregelen die na 11 september op tal van vliegvelden zijn ingesteld. De Transport Security Administration (TSA) is in de VS verantwoordelijk voor de veiligheid op vliegvelden.

In 2004 moesten passagiers vanwege de TSA procedures gemiddeld per persoon 20 minuten langer wachten. Dat betekent alleen in de VS een economische schade van 10 miljard dollar per jaar. Meer dan het budget van de TSA. Het aantal doden door mensen die besluiten de auto in plaats van het vliegtuig te nemen, bedraagt 500 per jaar. “Deze getallen gelden alleen voor de VS en bewijzen dat de post 11 september luchtvaartbeveiliging meer kwaad dan goed heeft gedaan”, stelt Schneier.

Vrijheid

De huidige TSA-maatregelen zouden volgens hem nog veel meer kwaad doen, namelijk het inperken van de vrijheid van burgers. “Luchthavens zijn in principe rechtenvrije zones”, merkt Schneier op. “Beveiligingsbeambten hebben grote macht over jou als passagier. Je hebt beperkte rechten om een visitatie te weigeren. Je spullen kunnen in beslag worden genomen. Je mag geen grappen maken, of kleding dragen die de luchthavenbeveiliging niet goedkeurt. Je kunt niet anoniem reizen.”

Daarnaast hanteert de Amerikaanse overheid een zwarte lijst van mensen die niet mogen vliegen, zonder dat mensen op deze lijst dit mogen zien, weten of er bezwaar tegen kunnen maken. “Deze politiemacht zou overal behalve op het vliegveld illegaal zijn, en we worden allemaal door hun bestaan getroffen, individueel en collectief.”

Angst

De TSA probeert mensen bang te maken door te stellen dat de maatregelen nodig zijn om aanslagen te voorkomen, maar juist door dat gedrag speelt het terroristen in de kaart. “Het doel van terrorisme is niet om vliegtuigen te laten crashen, of mensen te vermoorden. Het doel van terrorisme is om terreur te verspreiden” schrijft de beveiligingsgoeroe die onlangs nog tijdens een hoorzitting over de TSA werd geweigerd.

Terroristen kunnen niet onze vrijheid afnemen, of onze vrijheden inperken, gaat Schneier verder. “Het is onze reactie op terrorisme die bepaalt of hun acties succesvol zijn. Dat wij overheden toestaan om deze dingen ons aan te doen, om eigenlijk het werk van de terroristen te doen, is het grootste gevaar van allemaal.”

Afschaffen

Schneier wil dan ook alle beveiligingsmaatregelen op luchthavens die na 11 september zijn ingesteld afschaffen. “Dump alles wat niet nodig is om tegen willekeurige amateuristische terroristen te beschermen en niet werkt tegen professionele al-Qaede plots.”

Het geld zou vervolgens geïnvesteerd kunnen worden in inlichtingen, onderzoek en ‘emergency response’ buiten het vliegveld. Daarnaast moeten overheden erkennen dat 100% veiligheid niet mogelijk is en dat terrorisme geen “existentiële dreiging” voor onze levenswijze vormt. “Reageer niet met angst op terrorisme, maar met onverzettelijkheid. Weiger te worden geterroriseerd.”

https://www.security.nl/artikel/40997/%22Anti-terreurmaatregelen_gevaarlijker_dan_terroristen%22.html

De commentaren zijn gesloten.