08-01-14

Zwaar gestraft voor terrorisme

rechter.jpg

8.1.2014

Twaalf moslims hebben in Antwerpen in beroep zware straffen gekregen voor terrorisme, van 5 tot 12 jaar. In eerste aanleg werd alleen de leider van de groep veroordeeld. Hij zei dat hij een grote aanslag wilde plegen in ons land en had daarover contacten via internet. Hij rekruteerde jongeren om moslimstrijder te worden.

De leider van de groep keerde pas onlangs terug uit het buitenland. Het hof beval nu zijn onmiddellijke aanhouding. Volgens zijn advocaat Walter Damen heeft hij recht op een nieuw proces. "We zullen uiteraard zo spoedig mogelijk verzet aantekenen, voor ons geeft dat het voordeel dat we de procedure terug van 0 kunnen aanvatten voor het hof van beroep", zegt Damen.

De anderen wilden naar Tsjetsjenië om er met islamitische terreurgroepen te gaan vechten. In eerste aanleg werden ze nog bijna allemaal vrijgesproken. Nu kregen ze straffen tot 8 jaar.

Volgens Raf Jespers, de advocaat van een van de verdachten, hangt veel af van de overtuiging van de rechters. "Dit wijst erop dat deze terrorismewetgeving een heel gevaarlijke wetgeving is omdat de wetgeving heel veel ruimte laat aan de interpretatie van de rechters. Dan ziet men dat de ideologische opstelling van de rechters dikwijls een belangrijke rol speelt in deze veroordelingen. Dat verklaart het enorme verschil tussen de uitspraak in Mechelen (0 jaar) en in Antwerpen (8 jaar)." Advocaat Jespers gaat dan ook in cassatie.

Verschillende beklaagden waren niet aanwezig op het proces, ze zouden in Syrië zitten.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/140108_SintJansplein_terrorisme_straffen%2B

De commentaren zijn gesloten.