23-12-14

Politie mag zonder toestemming van rechter een woning betreden

sanspapiers.jpg

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil dat de politie op zijn vraag en zonder toestemming van een rechter een woning kan betreden om sans-papiers op te pakken.
 
Vandaag is het de beurt aan de sans-papiers maar morgen zal de politie zonder toestemming van een rechter ook de woning van Belgen kunnen betreden.
 
De Dienst Vreemdelingenzaken is een zeer repressieve instantie die willekeurige beslissingen neemt. Onlangs kreeg een jonge Nederlandse vrouw die sinds kort in België woont van de DVZ te horen dat zij 'binnen de 3 maanden het land moet verlaten'. De vrouw die sinds haar aankomst in België en haar aanvraag om de Belgische nationaliteitn te krijgen, een appartement huurt dat zij zelf betaalt, gaat dagelijks werken en profiteert niet van het sociale stelsel. In het begin (en ook tijdens de schoolvakantie waarin heel wat jobstudenten gaan werken), had zij problemen om iedere dag werk te vinden in België. Zij was vergeten om dagelijks naar de Vlaamse Dienst voor Arbeidsvoorziening (VDAB) te gaan. De VDAB had haar bij haar eerste bezoeken, echter ook niet ingelicht over het feit dat zij zich dagelijks moest komen aanmelden, dus ook op de dagen dat zij geen werk vond. 
 
Men sprak destijds van een 'Sociaal Europa' met een 'Vrij Verkeer' en 'Open Grenzen' voor wat de bewoners van de Europese buurlanden betreft. Daar valt echter niets van te merken.
-------
 
22 december 2014
 
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil dat de politie op zijn vraag en zonder toestemming van een rechter een woning kan betreden om sans-papiers op te pakken, als zij de deur niet opendoen. Francken onderzoekt het voorstel. Dat schrijft De Standaard maandag.

Als de DVZ aan de lokale politiediensten de opdracht geeft mensen zonder papieren bij hen thuis op te pakken, mogen de agenten de woning niet zonder hun toestemming betreden. Als zij de deur niet opendoen, heeft de politie een huiszoekingsbevel van een rechter nodig. 'Maar er is geen enkele magistraat die zich daarmee bezig houdt', zegt Geert De Vulder (DVZ). Daarom streeft de DVZ naar een aanpassing van de wet op het politieambt.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is niet te spreken over het voorstel, waarin het het bewijs ziet van de repressieve koers die alsmaar verder wordt gevaren. 'Nu al duwt DVZ vaak tegen de grenzen van het toelaatbare aan', zo moet blijken uit een rapport over gedwongen terugkeer van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat De Standaard kon inkijken.

http://www.vandaag.be/binnenland/156873_inval-bij-sanspapiers-moet-kunnen.html

19:08 Gepost door Jan Boeykens in Nieuws, politie, sans papiers | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

De rechten van de arrestant
http://www.mensenrechten.be/bestanden/uploads/publicaties/Brochure_rechten_arrestant.pdf

Gepost door: Jan Boeykens | 23-12-14

De commentaren zijn gesloten.