09-01-15

NMBS en Infrabel zijn mede verantwoordelijk voor spoorwegongevallen

Reporters NMBS Infrabel.jpg

Onlangs werden er twee tieners door een trein doodgereden. Infrabel schoof de schuld van het ongeval onmiddellijk op de dode tieners alhoewel de verantwoordelijkheid vermoedelijk ook bij haar lag.  Er zijn wel meer gevallen bekend waarbij men zich vragen kan stellen…

Trein plet tiener dood in Erpe-Mere

17/12/2007

Een tienerjongen is maandagnamiddag overleden nadat hij klem raakte tussen de deuren van een trein.

Het ongeval gebeurde op een trein die net het station in Erpe-Mere had verlaten. Het gaat om een jongen uit Haaltert. Uit onderzoek blijkt dat de jongen maandagmorgen tussen de treindeuren klem raakte bij het opstappen in het station van Ede bij Haaltert en meer dan anderhalve kilometer verder tegen een paal gesleept werd.

Het lichaam van de jongen werd rond 8 uur aangetroffen langs de spoorlijn tussen Denderleeuw en Zottegem in Erpe-Mere. Aanvankelijk dacht men dat het om een wanhoopsdaad ging. Verder onderzoek van een wetsgeneesheer en een technisch deskundige deed vermoeden dat het om een tragisch ongeval ging.

De 16-jarige jongen was opgestapt in het NMBS-station Ede bij Haaltert. Vermoedelijk was de jongen te laat opgestapt en probeerde hij nog tussen de deuren te raken. De jongeman zat klem terwijl de trein op snelheid kwam. De tiener raakte 1.700 meter verder een paal en kwam daarbij om het leven. Het parket van Dendermonde onderzoekt de exacte omstandigheden verder.

http://www.gva.be/cnt/aid641998/trein-plet-tiener-dood-in...

20:24 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, Infrabel, NMBS, spoorwegongevallen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-15

Is de NMBS (Infrabel) schuldig aan dood van twee tieners ?

spoorweg ongevallen Infrabel NMBS verantwoordelijk.jpg

In het VTM-nieuws van 20.12.2014 werd er gemeld dat twee tieners waren gestorven, toen ze werden aangereden door een trein. 

Het ging om twee jongeren van 15 en 17 jaar. Infrabel herinnerde eraan dat de sporen 'privaat domein' zijn. 

"De schoolvakanties zijn echt een zwarte periode. Veel te veel kinderen en studenten respecteren het spoordomein niet en doen gevaarlijke dingen. 

Het Belgische net is een van de dichtste ter wereld. Er zijn dus veel sporen in de buurt van woningen. De mensen gebruiken de sporen als speelterrein, 

om een kortere weg te nemen of om hun hond uit te laten. Het gevaar zit hem in het feit dat de mensen denken dat ze treinen zullen horen aankomen. 

Maar een trein is stil en als je hem hoort, is het al veel te laat", zei Infrabel.

Uit onze persoonlijke ervaringen blijkt echter dat de spoorwegterreinen langs alle kanten zijn te bereiken omdat zij meestal niet afgebakend worden. 

Er is nergens een signalisatie of verbodsteken aangebracht. Poorten die een bepaald spoorwegterrein zouden moeten afsluiten, staan wagenwijd open. 

Op die manier vormen deze terreinen een gemakkelijke toegang tot spelende kinderen of tieners. De openbare werken rond het spoorwegterrein te Mortsel 

zorgen er ook voor dat de fietsweg die vroeger gewoon doorliep, doodloopt op een zigeunerkamp en op de molshopen van het afbraakmateriaal van een 

oude boerderij.

Het is in die zin dat men zich kan afvragen in hoeverre de NMBS en Infrabel zelf niet verantwoordelijk zijn voor de dood van de voornoemde tieners.

-----

Alle informatie in deze zaak is welkom. De ouders kunnen altijd contact opnemen met Jan Boeykens werkgroepmorkhoven@gmail.com

20:05 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, dood, Infrabel, NMBS, tieners | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kabinetschef Reynders: nieuwe financiële topman NMBS

NMBS HENIN.jpg

19 12 14

Kabinetschef Reynders is nieuwe financiële topman NMBS

Olivier Henin (42) wordt vanaf 1 mei 2015 de nieuwe financieel directeur van de NMBS. Henin volgt Michel Allé op, die op pensioen gaat.

De raad van bestuur heeft hem vrijdag benoemd, zo meldt het spoorbedrijf. Henin staat dicht bij vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Hij is momenteel kabinetschef van Reynders en werkt al sinds 2001 op het kabinet.

Volgens de NMBS is hij ‘beslagen in een reeks economische en financiële materies en beschikt hij verder over een perfecte kennis van de institutionele context, en dat zowel op Belgisch, Europees als internationaal niveau’.

http://www.vandaag.be/binnenland/156831_kabinetschef-reyn...

19:46 Gepost door Jan Boeykens | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kabinetschef reynders, nieuwe, financiële, topman, nmbs |  Facebook |